het apostolische 'Umfeld' in Nederland

Uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het apostolische geloofsleven
Plaats reactie
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

het apostolische 'Umfeld' in Nederland

Bericht door zefyr »

Praktisch apostolisch-zijn is ook bekend te zijn met en geinformeerd zijn over het apostolische 'Umfeld'. In Nederland bestaan bijna een dozijn apostolische groeperingen.

Het ziet ernaar uit, dat het apostolische 'Umfeld' in Nederland in de laatste decennia een teloorgang heeft ondergaan. Het Apostolisch Genootschap (afgekort HAG) krimpt al sinds twee of drie decennia gestaag ineen. Ik vermoed, dat HAG momenteel 15.000-16.000 leden heeft. De NAK NL had in 2010 (volgens opgave sila.nl) 10.842 leden. Alle andere apostolische groeperingen in Nederland hebben waarschijnlijk afzonderlijk niet meer dan elk 500-700 leden. De Gemeente van Apostolische Christenen hebben waarschijnlijk ongeveer 150-200 leden in Nederland. De Katholiek-Apostolische Kerk/Groep wijlen J. v.d. Poorten (deze groepering niet verwarren met de Katholiek-Apostolische Gemeenten/aartsengelzetel Den Haag) heeft waarschijnlijk 100-150 leden, maar vertoont al sinds enkele jaren amper een teken van leven. De Oud-Apostolische Kerk van Afrika, sinds een decennium present in Nederland, heeft waarschijnlijk slechts enkele tientallen tot honderden leden, maar is missionair zeer actief. De Hersteld-Apostolische Zendingkerk in Nederland (groep Schaap-Rijnders) heeft waarschijnlijk 500 leden. Haar evenknie, de Hersteld-Apostolische Zending - stam Juda (groep Bos) is een stuk kleiner met ongeveer 150 leden (verdeeld over twee gemeenten). De Hersteld Apostolische Zendinggemeente in Nederland (statutaire zetel te Beverwijk) heeft waarschijnlijk 400 leden. De Nieuw-Hersteld Apostolische Gemeente te Den Haag/Scheveningen (groep Grootveld-Groot-Kiewit) is bijna twee jaar geleden ter ziele gegaan.

Vrijwel alle apostolische groeperingen in Nederland hebben in de afgelopen decennia ledenverlies geleden en vertonen weinig elan en vitaliteit...
Plaats reactie