herdenking Kristallnacht op 9 november 2013

Uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het apostolische geloofsleven
Plaats reactie
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

herdenking Kristallnacht op 9 november 2013

Bericht door zefyr »

Praktisch apostolisch-zijn is ook stilstaan bij het leed, het verdriet en het onrecht, dat 75 jaar geleden, tijdens de zogeheten 'Kristallnacht', door de nazi's is aangericht aan de joodse gemeenschap in Duitsland - het 'kernland' van de Nieuw-Apostolische Kerk.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kristallnacht

http://voordekunst.nl/vdk/project/view/ ... -1938-2013

Het is inmiddels genoegzaam bekend, dat in edities van de Unsere Familie artikelen werden gepubliceerd, waarin de ideologie van de nazi's werd bejubeld. Aan menig nieuw-apostolisch kerkgebouw in Duitsland wapperden - schaamteloos - de swastikavlaggen. Een deel van het gezantschap Gods in de eindtijd in Duitsland schroomde niet toe te treden tot de gelederen van de nazi's... De verjaardag van Adolf Hitler prijkte op de nieuw-apostolische kalenders.

Na de Tweede Wereldoorlog zweeg de nieuw-apostolische kerkleiding decennialang als het graf over het 'bruine' verleden van de Nieuw-Apostolische Kerk. In de negentiger jaren van de vorige eeuw probeerden (ex-)nieuw-apostolischen aan de basis deze 'bruine' episode te thematiseren. Tevergeefs? Tot heden is de nieuw-apostolische kerkleiding er niet in geslaagd te komen tot 'Vergangenheitsbewältigung'. Ook niet in het jubileumjaar 2013, waarin het 150-jarig bestaan van de Nieuw-Apostolische Kerk wordt gevierd en herdacht... Te pijnlijk?

In Amsterdam werden in de bezettingsjaren tienduizenden joden afgevoerd via de Hollandsche Schouwburg (Plantage Middenlaan). Op een steenworp afstand woonde districtsapostel J.H. van Oosbree naast het kerkgebouw van de Hersteld-Apostolische Zendinggemeente in de Eenheid der Apostelen, waarin de Centrale Administratie was gevestigd, aan de Franschelaan (thans Henri Polaklaan). Van hem is geen proteststem gehoord, van hem is geen steunbetuiging vernomen aan de joden, door hem is geen hulp geboden... Noch Het Apostolisch Genootschap, noch de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland heeft zich tot op de dag van heden verantwoord voor de (afzijdige en/of onverschillige) gedragslijn van de toenmalige leiding.

http://www.hollandscheschouwburg.nl/ges ... schouwburg
Plaats reactie