geestelijke scoort hoog op lijst psychopathische kenmerken

Uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het apostolische geloofsleven
Plaats reactie
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

geestelijke scoort hoog op lijst psychopathische kenmerken

Bericht door zefyr »

Praktisch apostolisch-zijn is ook goed en tijdig inschatten of een (nieuw-apostolische) ambtsdrager/geestelijke psychopatische kenmerken vertoont.

NRC Handelsblad van 8/9 december 2012 publiceerde een artikel over psychopaten (meedogenloos, onbevreesd, schaamteloos, rustig onder druk, charmant, charismatisch, geconcentreerd, weinig empathisch, gewetenloos). In het artikel 'Het beste van een psychopaat' (door Ellen de Bruin) wordt psycholoog Kevin Dutton geinterviewd. In de toptien van meest psychopathische beroepen prijkt de 'geestelijke' op nummer 8, temidden van o.a. de ceo (1), jurist (2), verkoper (4) en chirurg (5). Een citaat uit het onderhavige artikel:

"Psychopaten doen het goed in situaties met machtsverschillen, waar ze andere mensen kunnen manipuleren en beheersen. De kerk is een voorbeeld van een sterk hierarchische organisatie."

U bent gewaarschuwd!
HenkNL
Berichten: 35
Lid geworden op: di 15 nov 2011, 23:40

Re: geestelijke scoort hoog op lijst psychopathische kenmerk

Bericht door HenkNL »

@zefyr: klopt. De RKK en NAK zijn sterk hierarchisch opgebouwde kerken. Wie weet dat de kans binnen een hierarchische kerk groter is op psychopaten dan binnen andere structuren. De PKN kent weer andere problemen, net zoals de oud katholieken om maar eens wat noemen. Om nu alle geestelijken op een hoop te gooien lijkt me ook weer te veel van het goede. Net zoals je dat niet moet doen met alle chirugen, juristen en ceo's (denk maar aan het VU ziekenhuis, Bram M of de gevallen koffieboer van DE).
Plaats reactie