NAK in veranderende tijden - Vaticanum II

Uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het apostolische geloofsleven
Plaats reactie
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

NAK in veranderende tijden - Vaticanum II

Bericht door zefyr »

Praktisch apostolisch-zijn is ook kennis nemen van de omgang met veranderingen in andere kerken, in casu de rkk. De opening van het Tweede Vaticaans Concilie ofwel Vaticanum II (1962-1965) wordt dit jaar uitvoerig herdacht.

http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID1614.html

Vooral paus Johannes XXIII is het zicht geworden van Vaticanum II. Deze beminnelijke (tussen)paus beoogde de ramen te openen, zodat er een frisse wind door de rikk zou gaan waaien en de rkk 'in rapport met de tijd' ('aggiornamento') zou worden gebracht. Enkele sleutelwoorden van dit concilie zijn: collegiaal bestuur van de (wereld)kerk, liturgische vernieuwing (in de landstaal), herbronning, de verhouding van de bijbel en de traditie, de relatie met andere kerken en (wereld)godsdiensten, vooral het jodendom. Nog steeds wordt er (heftig) discussie gevoerd over de interpretatie van dit concilie. De golfslag tussen (zeer) progressieve en (ultra)conservatieve respectievelijk reactionaire krachten is tot op de dag van heden merkbaar. De uitkomsten (in de vorm van constituties, decreten en verklaringen) van Vaticanum II werden o.a. vertaald in een nieuwe missaal, kerkelijk wetboek en catechismus.

In de NAK is de laatste jaren 'gesleuteld' aan de orde van dienst (het (ooit verfoeide en katholieke) begrip 'liturgie' werd ingevoerd). Verdachte begrippen als theologie en oecumene werden gemeengoed. Herbezinning op identiteit, kerkhistorische ontwikkelingen, dogmatiek en catechese houden de gemoederen bezig, terwijl de leegloop van de NAK in Europa niet te stuiten is.
Plaats reactie