- Foto: apostolischeobserver.nl
"MAN EILE NICHT SO GESCHWIND, MIT EUREN URTHEIL FÄLLE
DIE UNVOLKOMMENHEIT, HAT NOCH VIEL GESELLEN,
BEDENCKET EUCH ZUVOR, KÖNT IHR WAS BESSERS MACHEN,
DEN TADEL DIESES WERCK, SONST WIRD MAN EUER LACHEN."
De (tweede) Europese Informatieavond op 4 december 2007, waarbij de nieuw-apostolische kerkleiding het erom was begonnen een belangrijk deel van haar omstreden kerkgeschiedenis van zich af te schudden door het "werk des Heren" langs oude en nieuwe wegen opnieuw te profileren, werd een mislukking. Geëxcommuniceerden die geen vlieg kwaad hadden gedaan, kregen met ruim 50 jaar terugwerkende kracht nog een trap na, terwijl vol trots de toekomst werd ingeluid met de presentatie van een soort van blauwdruk voor de op handen zijnde catechismus. Dat project dreigt nu trouwens óók al een mislukking te worden. Hoe kan er in zó veel duisternis nog wat licht worden gebracht, zo vroeg menigeen zich destijds af. De kerkleiding zelf had er grote moeite mee om toe te geven dat het met de bewuste satellietuitzending verkeerd heeft uitgepakt. Jarenlang was er vanuit de (interne) NAK-Arbeitsgruppe Geschichte gewerkt aan "waarheidsvinding" omtrent de houding van kerkbestuurders tegenover het Nazi-regiem en was er gestudeerd op achtergronden welke ten grondslag liggen aan de kerkscheuring van 1955 na talrijke en nog steeds omstreden excommunicaties.
De kerkleiding heeft haar eigen paadje willen schoonvegen, zo vonden velen na de "Desinformatieavond", en dat heeft zij bovendien durven doen ten koste van anderen! Wat nú? Zoals welhaast gebruikelijk in de Nieuw-Apostolische Kerk ontstond er bij de "ambtelijke top" een merkwaardige "radiostilte". Angstvallig zo te zien werd er eerst maar weer het voorspelbare zwijgen toe gedaan. Dit werkte duidelijk averechts. Uit onverwachte hoek kwam er hulp, dat wil zeggen: een aantal geëngageerde jonge mensen wilde wel zelf aan de slag met de "geschiedenis van het rijk Gods". Zo kwam het in 2008 tot de oprichting van het "Netzwerk Apostolische Geschichte". Om de schijn van partijdigheid te mijden noemden de voornamelijk nieuw-apostolische initiatiefnemers zichzelf een "Überkonfessionelle und unabhängige Interessengemeinschaft für die Geschichte der Apostolischen Glaubensgemeinschaften". Een dergelijk particulier initiatief hoeft in de Nieuw-Apostolische Kerk niet op steun te rekenen. Initiatieven bij dit kerkgenootschap zijn namelijk voorbehouden aan "hogere verantwoordelijke leidinggevenden". Ditmaal echter leek het wel alsof er van bovenaf in de organisatie "groen licht" gegeven was.
Ondertussen wist niemand hoe de NAK-Arbeitsgruppe Geschichte feitelijk tot het "broddelwerk" heeft kunnen komen dat met het oog op de 4e december 2007 door het internationale kerkbestuur schaamteloos (!) akkoord moet zijn bevonden. Was de uitgebrachte rapportage "Die Neuapostolische Kirche von 1938 bis 1955 - Entwicklungen und Probleme", die tijdens de satellietuitzending werd toegelicht door apostel Walter Drave (historicus van oorsprong), ook door hemzelf geschreven of had hij het document misschien alleen geredigeerd? Welke anderen zaten er trouwens in die vage projectgroep?! (...) Allemaal vragen waarop naderhand de antwoorden uitbleven, zodat apostel Drave het sindsdien heeft moeten ontgelden. Onverwacht werd er afgelopen zaterdag dienaangaande een flinke tip van de sluier opgelicht! Onverwacht ook werd recente berichtgeving in de media tegengesproken die er op neerkwam dat de NAK-Arbeitsgruppe Geschichte zou zijn opgeheven en dat apostel Walter Drave, aan wie inmiddels ambtsrust is verleend, niet meer actief zou zijn op het vlak van de "Auferbeitung" van de nieuw-apostolische kerkgeschiedenis. Het nieuws hierover komt uit Mainz in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz.
Het was op zaterdag 1 oktober jl. in Mainz bij de start van een meerdaagse conferentie welke sinds haar oprichting jaarlijks door het Netzwerk Apostolische Geschichte voor belangstellenden wordt georganiseerd, dat er van de zijde van de nieuw-apostolische kerkleiding twee leden van de doodgewaande projectgroep voor een interview waren afgevaardigd: herder Manfred Henke (Lübeck) en opziener Dirk Schulz (Hamburg). De NAK-Arbeitsgruppe Geschichte komt nog altijd met een regelmaat van ongeveer vijf keer per jaar bijeen, en zij bestaat uit zeven personen die allen door studie of beroep affiniteit hebben met geschiedenis. Men werkt uitsluitend in opdracht van het internationale kerkbestuur aan specifieke onderzoeksvragen. Het sterk bekritiseerde "Drave-document" was mede door hun beiden geschreven, zo wist gespreksleider Jens Joachim (oprichter van NAKtuell) nu aan de weet te komen. Overigens verliep dit interview uiterst moeizaam. Zorgvuldig kozen Henke en Schulz hun woorden en, al was het subtiel, venijnig beet men van zich af wanneer er suggestieve vragen werden gesteld. Wie abonnee is (of wordt) bij Glaubenskultur-Magazine, zie "Schwerpunkt Frankfurt".
- Foto: apostolischeobserver.nl
Manfred Henke en Dirk Schulz jl. zaterdag in actie - Caritas Zentrum, Mainz
[wordt vervolgd]
Het WebTeam/BEE