[Bijgewerkt: 16.45 uur]
@all
Eén van de vele keren dat ik serieus argwaan kreeg bij de "goede bedoelingen" van de nieuw-apostolische kerkleiding was, toen er in 1993 een herziene uitgave verscheen van het boekje Vragen en Antwoorden, dat o.a. bij het confirmatieonderricht voorheen
dé leidraad was. Het bevreemdde mij namelijk wat er was veranderd aan de verklarende tekst m.b.t. de stamapostel. Om te beginnen volgt hieronder de tekst zoals ik die in de jaren '60 leerde als confirmant:
- 226. Welke plaats neemt de Stamapostel binnen de Hersteld Apostolische Gemeente in?
De Stamapostel is als het zichtbare hoofd der Gemeente in alle aangelegenheden de hoogste instantie. Aangezien hij door alle leden van de Hersteld Apostolische Gemeente als de representant des Heren op aarde wordt beschouwd en hij zichzelf steeds als hulp des geloofs voor zijn broeders en zusters weet, moet men in de bijzondere plaats welke hij inneemt, geen kiem van autoritaire heerschappij over de Gemeente zien, evenmin als dit van de plaats, die door Jezus of zijn Apostelen wordt ingenomen, kan worden afgeleid.
Bron: Vragen en Antwoorden betreffende het Hersteld Apostolische Geloof
Het tekstfragment waarvoor ik zojuist in blauw grotere letters koos, verdween opeens! Tegelijkertijd viel het mij nu pas goed op dat de kerkleiding "de stamapostel" belicht van twee kanten. Zie onder:
- 177. Welke plaats neemt de Stamapostel in binnen de Nieuw-Apostolische Kerk?
De Stamapostel is als zichtbaar hoofd van de kerk van Jezus Christus in alle kerkelijke aangelegenheden de hoogste instantie. Hij wordt door de leden van de Nieuw-Apostolische Kerk beschouwd als de vertegenwoordiger van de Heer op aarde en beschouwt zichzelf als helper in het geloof van zijn ambtsbroeders en medebroeders en -zusters.
Het is de wil van Jezus dat Zijn kerk een zichtbaar hoofd heeft, tot wie de Apostelen en alle gelovigen opzien (vgl. Joh. 21: 15-17). Daardoor wordt het werk van de Heer op een doelbewuste en uniforme wijze geleid.
Voor het ambt van Stamapostel wordt uit de rijen der Apostelen diegene geroepen die daartoe op grond van bijzondere getuigenissen door God wordt geopenbaard aan de werkzame Stamapostel of aan de kring van de Apostelen.
Bron: Vragen en Antwoorden betreffende het nieuw-apostolische geloof; 1993
Verder maakte het mij niet gelukkig dat Jezus Christus en God er nu -hineininterpretierend- nadrukkelijk bij worden gehaald om de herziene voorstelling van zaken als het ware maar aannemelijk genoeg gelegitimeerd te krijgen. Het stuitte mij tegen de borst dat er vanuit de hemel exclusief zou zijn gekozen voor het kerkgenootschap "de Nieuw-Apostolische Kerk".
Steeds méér woorden bleek de nieuw-apostolische kerkleiding gaandeweg nodig te hebben om háár zienswijze overeind te houden, wat zij -ondanks verwoede pogingen daartoe- naar mijn vaste overtuiging níet voor elkaar heeft gekregen:
- 177. Welke plaats neemt de Stamapostel in binnen de Nieuw-Apostolische Kerk?
Jezus Christus is het hoofd van de kerk, de Stamapostel het hoofd van de Apostelen. Als hoogste geestelijke autoriteit leidt hij de Nieuw-Apostolische Kerk in alle religieuze aangelegenheden.
De plaats van de Stamapostel is vergelijkbaar met die van Apostel Petrus, aan wie Jezus de opdracht gaf om zijn broeders te versterken (vg. Luk. 22: 32) en de gelovigen te "weiden" (vgl. Joh. 21: 15-17). Bovendien trad Petrus na de hemelvaart van Christus op als woordvoerder van de Apostelen en hield bij het ontstaan van de gemeente van Christus op het pinksterfeest de baanbrekende prediking. Daaraan voorafgaand had hij ervoor gezorgd, dat Matthias de plaats van Judas Iskariot in de kring van de Apostelen innam. Hij fungeerde als spreker voor de Hoge Raad, deed als Apostel de eerste tekenen en wonderen en begon, op grond van goddelijke openbaringen, met de zending onder de heidenen (de geschiedenis van Cornelius). Ook was hij op de apostelvergaderingen in Jeruzalem een gezaghebbend spreker (vgl. Hand. 11 en 15).
Voor het ambt van Stamapostel wordt uit de rijen der Apostelen diegene geroepen die door God aan de in functie zijnde Stamapostel is geopenbaard. Wanneer de Stamapostel geen opvolger heeft benoemd, wordt deze door de vergadering van Districtsapostelen of Apostelen gekozen uit de kring van de Districtsapostelen, Districtsapostelhelpers en Apostelen.
Bron: Vragen en Antwoorden betreffende het nieuw-apostolische geloof/Wijzigingsmededeling 2005
Dát belooft dus nog wat voor de juridische procedures waarin de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland verwikkeld is geraakt. Straks, bij de Hoge Raad, komt de stamapostel het woord doen!
Overigens werd nu gesteld dat indien de stamapostel geen opvolger zou hebben benoemd, God er niet direct meer aan te pas komt. Eerder gold in dat geval immers nog:
"Voor het ambt van Stamapostel wordt uit de rijen der Apostelen diegene geroepen die daartoe op grond van bijzondere getuigenissen door God wordt geopenbaard aan de werkzame Stamapostel of aan de kring van de Apostelen."
Inmiddels vond de nieuw-apostolische kerkleiding het opnieuw nodig om uit te wijden over de voornaamheid van haar stamapostel met alle uitsluitend aan hem voorbehouden verregaande (goddelijke) volmachten:
- Stamapostel
Aan het hoofd van de Nieuw-Apostolische Kerk staat sinds Pinksteren 2005 Wilhelm Leber. Als Stamapostel leidt hij de kerk vanuit haar hoofdzetel in Zürich. Wilhelm Leber is Duitser en de achtste Stamapostel sinds de grondlegging van de kerk. Zijn positie is vergelijkbaar met die, die Petrus 2000 jaar geleden in de kring van de apostelen vervulde.
Hoogste geestelijke autoriteit
Als hoogste geestelijke autoriteit van alle nieuw-apostolische gebiedskerken op aarde leidt de Stamapostel de gehele kerk in alle religieuze aangelegenheden. Hij heeft voornamelijk als taak om de leer van Christus duurzaam en gewetensvol te verkondigen en rein te bewaren. Hij beroept en wijdt de Districtsapostelen, Apostelen en Opzieners, verleent hun ambtsrust of ontheft hen. Hij legt de grenzen van de gebiedskerken vast, vormt nieuwe arbeidsgebieden voor Districtsapostelen, en wijst aan de gebiedskerken werkgebieden ter verzorging toe. Hij legt het jaarbudget van de NAKI vast, beslist over uitgaven en beheer van het vermogen, spreekt de jaarlijks aan de NAKI af te dragen financiële bijdragen af met de Districtsapostelen en vaardigt regels en voorschriften uit in aangelegenheden de gehele kerk betreffend. Verordeningen van de Stamapostel zijn onder voorbehoud van tegengestelde wettelijke bepalingen voor alle gebiedskerken en hun organen verbindend.
Beroeping van een opvolger
De Stamapostel wordt door zijn eventuele voorganger beroepen. Dat is ook dan zo, wanneer de voorganger ziek is geworden of verongelukt, maar nog handelingsbekwaam is. In het geval van een plotselinge ziekte of een ongeval, waardoor de Stamapostel niet meer handelingsbekwaam zou kunnen worden, kan de Stamapostel zijn opvolging schriftelijk deponeren. Indien zulk een beroeping ontbreekt, dan wordt de opvolger door de vergadering van Districtsapostelen of Apostelen uit de kring van Districtsapostelen, Districtsapostelhelpers en Apostelen geheim gekozen. Zijn ambt vangt aan met zijn wijding, die door de in de rust tredende Stamapostel of de dienstoudste Districtsapostel voltrokken wordt. De ambtswisseling wordt onmiddellijk aan alle nieuw-apostolische gemeenten ter kennis gebracht.
Bij het bereiken van het 65e levensjaar heeft de Stamapostel recht op ambtsrust. Hij zal zijn ambtsperiode niet langer uitoefenen dan tot het einde van zijn 70e levensjaar. Om zijn opvolger te beroepen en voor de regeling, in het geval van een voorbijgaande of definitieve verhindering van de ambtsuitoefening, kan de Stamapostel in de kluis van de NAKI betreffende documenten deponeren. Indien twee onafhankelijke artsen een voorbijgaande verhindering bevestigen, dan openen de drie dienstoudste Districtsapostelen het overeenkomstige document. Sterft de Stamapostel of wordt zijn definitieve verhindering vastgesteld, dan wordt binnen zeven dagen een vergadering van Districtsapostelen bijeengeroepen, die het testament van de Stamapostel ter kennis neemt en zonder uitstel uitvoert.
Bron: http://www.nak.org/nl/over-ons/structur ... amapostel/
Is het hier al iemand opgevallen dat de stamapostel tegenwoordig
NIET meer degene is die "uit de rijen der Apostelen door God" zou zijn geopenbaard?! Mijn conclusie: als het fundament door zó veel blijken van ambtelijke willekeur in de leerstellingen al niet deugt, klopt de rest -wat "nach dem neuapostolischen Glaubensverständnis"
hét werk Gods zou belichamen, getuige ook het zogeheten
Zelfbeeld- natuurlijk evenmin.
Zoals men het ons nú wil doen geloven, komt het er als het ware op neer dat Jezus Christus zich met de exploitatie van de Nieuw-Apostolische Kerk (waarvan
de grondlegging* kennelijk samenviel met het moment waarop de eerste stamapostel,
Friedrich Krebs**, zichzelf in 1897 door enkele gelijkgezinden als zodanig liet benoemen) niet hoeft te bemoeien want dat kan "De kerkleiding" wel helemaal zelf. Laat Hij in feite in de tussentijd maar zorgdragen voor voldoende comfortabel ingerichte woningen in het Huis van Zijn Vader. Graag extra luxe ingericht voor de geestelijke elite van de Nieuw-Apostolische Kerk... én voor hun families en andere verwanten. Liefst ook aan het water van de zee der vergetelheid.
* Blijkens de Duitstalige site bij WikipediA over het ambt van
"Stammapostel" begint de ontwikkeling van de "Neuapostolische Glaubensgemeinschaft" op zijn vroegst in 1878.
** Zie voorts het bij
Christ-im-Dialog verschenen artikel
"Fritz Krebs - Ein Mann erfindet das Stammapostelamt" alsmede het
aldaar te downloaden boek van Hermann Niehaus
"Der Größte unter ihnen" (1928).
Groet,
BakEenEi