Bron: Wort zum Monat - August 2010, "Glaubensbekenntnis und Katechismus"
@all
Nadat wij het bovenstaande "Woord van de maand" hadden gelezen, liet één regel ons niet meer los. Het stond er werkelijk...
- "Wir können nicht ausschließen, dass Gott im Einzelfall auch außerhalb der von uns erkannten Ordnungen wirkt."
- "Nähere Aufschlüsse über unsere Haltung werden ergänzende Veröffentlichungen geben."
- "Wij kunnen niet uitsluiten dat God in individuele gevallen ook buiten de door ons erkende orde werkt. Verdere uitspraken over onze houding komen in volgende publicaties ter sprake."
Bron: Woord van de maand - augustus 2010, "Geloofsbelijdenis en catechismus"
Ook toen, in maart 2009, konden wij onze ogen al bijna niet geloven, maar het stond er écht. Dan is apostel Peter Klene -destijds als opziener- spijtig genoeg net enkele jaren te vroeg aan Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam "Theologie en Religie en levensbeschouwing" gaan studeren! Immers, had hij met dit initiatief een paar jaar gewacht, dan had de professor in de collegezaal kunnen gaan zitten en zou hij als nieuw-apostolische apostel aan de studenten bijbelles hebben kunnen geven... Met sindsdien een groot vraagteken onder de arm vervolgden wij -spoorzoekend- onze weg...(...)
Afsluitend wil ik nog het volgende benadrukken: volgens ons nieuw-apostolische geloofsinzicht is het aan het apostelambt gegeven om de Heilige Schrift uit te leggen.
Dat betekent niet, dat het niet verrijkend zou zijn als gelovigen de Bijbel kunnen lezen. Maar het is aan het apostelambt gegeven om de Heilige Schrift uit te leggen, te verklaren en voorschriften in het geloof te geven. Daar worden de Bijbelteksten mee in verband gebracht, want overaccentuering van op zich staande uitspraken kan tot verkeerde conclusies leiden.
In zoverre mijn uiteenzetting met betrekking tot het thema “Hoe moeten wij de Heilige Schrift begrijpen.”
Wilhelm Leber
Bron: Woord van de maand - maart 2009, "Hoe moeten wij de Heilige Schrift begrijpen?'
Tijdens de "Jährliche Zentralgottesdienst" "für Menschen mit Behinderungen", op zaterdag 30 april jl. in Wanne-Eickel, vertelde stamapostel Leber nu echter onder meer dat vertroosting bij God niet "een-twee-drie" voorhanden is:
"Es seien wichtige Voraussetzungen zu erfüllen", aldus de stamapostel - tegenover de "Handicapped-Kids". (...)(...)
"Beim Herrn ist reicher Trost", versicherte Stammapostel Leber. "Aber das ist kein Automatismus!".
Trost stelle sich nicht einfach ein, wenn man ihn brauche oder den Herrn darum bitte. Es seien wichtige Voraussetzungen zu erfüllen, um getröstet werden zu können.
Bron: Stammapostel bei den Handicapped-Kids, http://www.nak-nrw.de/aktuelles/bericht ... pped-kids/
Ondertussen was het bekend geworden dat stamapostel Leber, onlangs in Buenos Aires, aan de gezamenlijke districtsapostelen had voorgehouden dat het als een zwakte in het geloof te duiden valt als broeders en zusters blijk geven van kritiek:
Bron: bamilehu, (Name und Ort der Red. bekannt), 22-04-2011 21:59, Glaubenskultur-Magazine
"Ein offen bekannter oder sogar am Altar verkündeter Lehrwiderspruch kann nicht hingenommen werden." (...) "Dat is mijn uitspraak en daarmee moet u het doen!", zou in Nederland de Rijdende Rechter er vermoedelijk aan hebben toegevoegd. Tjonge, zeg, "het conflict" spitst zich toe! Wat steekt hier achter? Het onderstaande wellicht:shalom schreef:Bron: http://www.forum.glaubensforum24.de/vie ... 513#p36513[color=#FF0000]Monatsrundschreiben[/color] für alle Amtsträger im Bezirksapostelreich [color=#FF0000]Nordrhein-Westfalen[/color] 7. Jahrgang [color=#FF0000]März 2011[/color] Nr. 3 schreef:
2.1 Hinweise zum Seelsorgebesuch
Wie verhalten wir uns, wenn uns Fehler in der kirchlichen Praxis vorgeworfen werden?
Teil 4 – Umgang mit tatsächlichen Fehlern [der Amtskörper]
…Es kann sein, dass der predigende Amtsträger ein Informationsdefizit hat. Vielleicht
hat er neuere Lehraussagen nicht richtig aufgenommen oder nicht gelesen. Vielleicht
hat er sie zwar gelesen, aber nicht verstanden und deswegen nicht verinnerlicht… . Es
besteht aber auch die Möglichkeit, dass der Amtsträger eine andere Lehrauffassung
zu bestimmten Inhalten vertritt und diese verkündet. Ausdrücklich sei angemerkt, dass
der Stammapostel die Erwartung ausgesprochen hat, dass die Amtsträger sich hinter
die Lehre der Kirche stellen. Dieses entspricht auch der Sicht der Apostel.
…Ein offen bekannter oder sogar am Altar verkündeter Lehrwiderspruch kann nicht
hingenommen werden. Der Bezirksapostel wird entscheiden, wie verfahren wird…
Seiten 2 - 3
- “Voor God, de Vader, Zijn Zoon Jezus Christus en de Heilige Geest beloof ik om God, de Schepper van alle dingen, van ganser harte, met mijn gehele ziel en ganse gemoed en met alle krachten lief te hebben en mijn naaste als mijzelf. Het is voor mij een heilige plicht om de leer van Jezus, in het bijzonder de verlossende kracht van Zijn offer en Zijn wederkomst, te verkondigen en met de gave van de Heilige Geest de in de naam van Jezus ontvangen opdracht waarachtig, zorgvuldig, gewetensvol en rechtvaardig te vervullen. Ik wil in deemoed dienen en mij waardig en eerbaar tegenover God en de mensen gedragen. Ik erken de Stamapostel als de hoogste geestelijke en verzeker hem van mijn volle ondersteuning. Ik belijd de eenheid met de Stamapostel en de met hem verbonden Districtsapostelen en Apostelen van de Nieuw-Apostolische Kerk, wier hoogste plicht geloofsgehoorzaamheid, wier hoogste eer de trouw tot het werk van God en wier hoogste doel de voleinding in Christus is. Als besturend ambt van de Nieuw-Apostolische Kerk wil ik voor deze belijdenis altijd ondubbelzinnig instaan en overeenkomstig het evangelie als Apostel van de Nieuw-Apostolische Kerk leven.”
Bron: http://www.nak.org/nl/over-ons/structur ... n-apostel/
Dat het hier absoluut menens is, bleek trouwens vorige week wel:gk: Wir haben also einmal den Punkt der Sukzession, zum anderen aber auch die Handlungsweise, die einen Apostel ausmacht. Wie ist das dann mit den Aposteln anderer apostolischer Gemeinschaften?
Leber: Ein Apostel ist in unserem Sinn solange tätig und kann auch in der göttlichen Vollmacht wirken, solange er verbunden ist und bleibt mit dem Stammapostel. In dem Augenblick, wo er sich löst und den Bruch vollzieht, ist er nach unserem Verständnis -natürlich gibt es da unterschiedliche Sehensweisen - kein Apostel mehr. Das ist natürlich eine aus dem Glauben heraus gezeugte Sicht, dass wir diese Orientierung hin zum Stammapostel haben.
Bron: Premium-Artikel d.d. 14-02-2006 "Auf dem Weg zum Katechismus 2008", Glaubenskultur-Magazine
Wat blijkt derhalve? Nog voordat het in voorkomende gevallen met betrokkenen tot een gesprek komt, lopen degenen die bij de voorzitter van het internationale nieuw-apostolische kerkbestuur "onder contract" staan doch het zich veroorloven om "im Amtsträgerkreis" (dus nog niet eens in het openbaar) een mening uit te spreken die niet helemaal strookt met de (overigens gedurig veranderende) nieuw-apostolische geloofsleer al de kans om daarop ongenadig ten overstaan van de hele wereld publiekelijk te worden afgerekend door middel van een schorsing. De officiële verklaring van districtsapostel Wolfgang Nadolny luidde namelijk:Redactie schreef:(...)
Vanochtend meldde Glaubenskultur dat met tussenkomst van stamapostel Leber de Russische apostel Alexander Nikolajewitsch Malyschew, geördineerd in 1996 en werkzaam in Kazachstan, op non-actief is gesteld: "Sein Auftreten hat zu Irritationen geführt" kopt het hieromtrent verschenen Premium-Artikel "NAK Berlin-Bbrg: Apostel wegen Lehrdifferenzen beurlaubt". Districtsapostel Wolfgang Nadolny (NAK Berlin-Brandenburg) hoopt "dass sich alle Punkte durch Gespräche und Erläuterungen in absehbarer Zeit ausräumen lassen werden und unser Apostel dann wieder dienen kann." (...)
(...)
Ambtsdragers zouden zich er bij districtsapostel Nadolny over hebben beklaagd dat apostel Malyschew deels een eigen uitleg gaf aan de nieuw-apostolische geloofsleer, wat bij betrokkenen tot verwarring leidde.
Eén van de ingekomen reacties van lezers:
(...)
Bron: bagonoba "02-05-2011 11:40", Glaubenskultur-Magazine
Bron: door Redactie op "ma 02 mei 2011, 12:10"
- "Apostel Malyschew hat zu einigen Lehraussagen eine differenzierte Haltung und hat diese im Amtsträgerkreis seines Arbeitsbereiches öffentlich gemacht. Sein Auftreten hat zu Irritationen unter den an seiner Seite arbeitenden Amtsträgern geführt. Vor diesem Hintergrund kann er zurzeit nicht am Altar dienen. Die Lehrdifferenzen beziehen sich jedoch nicht auf das Amts- und Kirchenverständnis der Neuapostolischen Kirche. Bezirksapostel Nadolny ist zuversichtlich, dass sich alle Punkte durch Gespräche und Erläuterungen in absehbarer Zeit ausräumen lassen und Apostel Malyschew dann wieder dienen kann."
[wordt vervolgd]
Het WebTeam