oecumene toegelicht voor Duitse senioren

Discussie over de door de kerleiding geproclameerde exclusiviteit
Plaats reactie
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

oecumene toegelicht voor Duitse senioren

Bericht door zefyr »

In de laatste jaren valt het begrip oecumene met enige regelmaat in nieuw-apostolische kringen. Het is genoegzaam bekend, dat de NAK-leiding grote waarde hecht aan oecumenische contacten - in Europa, vooral in Duitsland en Zwitserland. Met grote gedrevenheid tracht de NAK-leiding op nationaal niveau een plaats te veroveren als waarnemer of gastlid bij de Duitse en Zwitserse ACK's (Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen). Daarentegen is in Nederland nauwelijks enige activiteit, belangstelling en/of aspiratie te bespeuren bij de NAK-leiding... Decennialang hebben legioenen nieuw-apostolischen driemaal per week gehoord, dat de NAK de kerk van Jezus Christus is - de enige, ware kerk en het werk Gods. Vele generaties zijn gedurende ongeveer 100 jaar geindoctrineerd door deze sektarische en fundamentalistische opvatting. Thans worden andere kerken en kerkachtige gemeenschappen door de NAK als oecumenische gesprekspartners erkend, ondanks het feit, dat ze deficitair zijn. Althans in de ogen van de NAK. Deze diskwalificatie heeft de NAK-leiding 'geleend' van 'Rome'. Tegelijkertijd roept het kerkpolitieke speerpunt van de oecumene vragen op, vooral bij de senioren, die decennialang gehoord hebben, dat het begrip oecumene niet in nieuw-apostolische idioom thuishoorde. Teneinde dit euvel te verhelpen hield apostel Wosnitzka vorige maand een 'roadshow' in Leipzig om de nieuw-apostolische senioren vertrouwt te maken met de oecumene - vanuit nieuw-apostolisch perspectief.

http://www.nak-mitteldeutschland.de/bez ... -oekumene/
Gebruikersavatar
BakEenEi
Berichten: 1134
Lid geworden op: wo 22 sep 2010, 17:23

Re: oecumene toegelicht voor Duitse senioren

Bericht door BakEenEi »

zefyr schreef:(...)
Decennialang hebben legioenen nieuw-apostolischen driemaal per week gehoord, dat de NAK de kerk van Jezus Christus is - de enige, ware kerk en het werk Gods. Vele generaties zijn gedurende ongeveer 100 jaar geindoctrineerd door deze sektarische en fundamentalistische opvatting. Thans worden andere kerken en kerkachtige gemeenschappen door de NAK als oecumenische gesprekspartners erkend, ondanks het feit, dat ze deficitair zijn. Althans in de ogen van de NAK. Deze diskwalificatie heeft de NAK-leiding 'geleend' van 'Rome'. Tegelijkertijd roept het kerkpolitieke speerpunt van de oecumene vragen op, vooral bij de senioren, die decennialang gehoord hebben, dat het begrip oecumene niet in nieuw-apostolische idioom thuishoorde. Teneinde dit euvel te verhelpen hield apostel Wosnitzka vorige maand een 'roadshow' in Leipzig om de nieuw-apostolische senioren vertrouwt te maken met de oecumene - vanuit nieuw-apostolisch perspectief.

http://www.nak-mitteldeutschland.de/bez ... -oekumene/
@zefyr

De onderstaande hoogst controversiële uitspraak...
... was al te verwachten:
BakEenEi schreef:(...)
Inmiddels weten wij dat de internationale kerkleiding een ultieme wens in vervulling ziet gaan indien zij op grond van een gastlidmaatschap mag aanschuiven aan de vergadertafel van "concurrente kerkbestuurders". Eén van de nieuw-apostolische spreekstalmeesters wilde er wel extra over kwijt dat men samen sterk staat, nu de christenheid op het wereldtoneel meer en meer uitdrukkelijk van doen krijgt met "andersdenkenden".

O, dacht ik, hij bedoelt gewoon: wij zijn bang voor de Islam, "het gele gevaar" en voor de rest van de mensheid. Dan mocht dát nu zeker de reden zijn om alle onwetenden de catechismus uit het hoofd te laten leren!

(...)


Uit: Bericht door BakEenEi op "Di 29 Jan 2013, 17:52" in de thread "Heersers in de kerk (3): Geen woorden maar daden"
Vrij vertaald: de nieuw-apostolische kerkleiding zoekt medestanders om samen een vuist te maken TEGEN de Islam. Dit staat werkelijk haaks op het evangelie van Jezus Christus.

Groet,
BakEenEi
Less Is More
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

NAK-leiding kan niet zonder vijandsbeelden

Bericht door zefyr »

@BakEenEi

Het is vandaag beloken Pasen, dus ik tik te elfder ure een NAK-eitje :lol:

Gedurende vrijwel de gehele 20e eeuw heeft de NAK-leiding de christenheid gedemoniseerd. Tot op grote hoogten heeft de NAK-leiding dit vijandsbeeld gecultiveerd. Meestal door simpelweg de medechristenen staalhard te negeren. Een dergelijke gedragslijn is ook een vorm van communicatie... Thans 'vrijt' de NAK-leiding met andere kerken, vooral de RKK, en oecumenische platforms teneinde maatschappelijk beter uit de verf te komen, vooral in de media. Tegelijkertijd beseft de NAK, dat de vanzelfsprekende dragende kracht van Europa, de christelijke cultuur, aan erosie onderhevig. De kerken hebben in Europa (steeds) minder invloed op de politiek, de media, de vakbeweging, het verenigingsleven, de publieke moraal, het gezin et cetera. Tevens laten de kerkleden zich steeds minder de les lezen door de kerkleiding, o.a. als gevolg van de individualisering. Als klap op de vuurpijl dalen de ledenaantallen van de kerken en bezoeken steeds minder kerkleden de kerkdiensten - in rap tempo. Sinds een paar jaar heeft de NAK-leiding het containerbegrip secularisering of secularisatie ontdekt om deze fenomenen te kunnen duiden. Ik verdenk de NAK-leiding ervan, dat ze beschutting zoekt bij andere kerken om de gure seculiere (tegen)wind te kunnen weerstaan. Puur opportunisme. Samen sta je toch lekker sterk of in ieder geval minder zwak. Echter, aan een 'spook' heeft de NAK-leiding blijkbaar niet genoeg, dus wordt er nog een ander 'spook' erbij gesleept. Niet aan de haren, maar aan de baard van Mohammed ;) Het is mij bekend, dat in Duitsland een voormalig nieuw-apostolisch gemeentelid in de negentiger jaren van de vorige eeuw moslim is geworden, maar ik betwijfel in ernstige mate of een dergelijke bekering grote navolging heeft gevonden bij onze Oosterburen. Voorheen was de Gemeente van Apostolische Christenen en de Apostolische Gemeinschaft de grote vijand en boeman. Sinds enkele jaren is de NAK-leiding (noodgedwongen en schoorvoetend!) er achter gekomen, dat dit niet meer werkt(e) bij haar leden. Ik kom tot de (voorzichtige) conclusie, dat de NAK-leiding simpelweg niet zonder vijandsbeelden kan leven...
Gebruikersavatar
BakEenEi
Berichten: 1134
Lid geworden op: wo 22 sep 2010, 17:23

Re: NAK-leiding kan niet zonder vijandsbeelden

Bericht door BakEenEi »

zefyr schreef:(...)
Gedurende vrijwel de gehele 20e eeuw heeft de NAK-leiding de christenheid gedemoniseerd.

(...)
Thans 'vrijt' de NAK-leiding met andere kerken, vooral de RKK, en oecumenische platforms teneinde maatschappelijk beter uit de verf te komen, vooral in de media.

(...)
steeds minder kerkleden de kerkdiensten - in rap tempo. Sinds een paar jaar heeft de NAK-leiding het containerbegrip secularisering of secularisatie ontdekt om deze fenomenen te kunnen duiden. Ik verdenk de NAK-leiding ervan, dat ze beschutting zoekt bij andere kerken om de gure seculiere (tegen)wind te kunnen weerstaan. Puur opportunisme

(...)
Ik kom tot de (voorzichtige) conclusie, dat de NAK-leiding simpelweg niet zonder vijandsbeelden kan leven...
@zefyr

Aansprekend geanalyseerd! Een dialoog op dit "kritische" Forum zal dan ook wel worden gerubriceerd in de categorie "vijandelijke activiteiten", al komt ons "forumberaad" zuiver voort uit oprechte betrokkenheid bij het "apostolische werk" waarbij "de handelingen van de apostelen" in Jezus' tijd voor ons het meest richtinggevend zijn gebleven. In feite zoekt men buiten zichzelf om naar oorzaken voor het uitblijven van de zegen van God!

Het is ontzettend jammer dat met name de -nota bene op straffe van uitsluiting opgelegde- gekunstelde hiërarchische gezagsverhoudingen er een belangrijke oorzaak van zijn dat de kerkleiding zichzelf gaandeweg in ivoren torens heeft geïsoleerd, met als gevolg dat talloze gelovigen nu door het gedicteerde beloop van de gebeurtenissen door hun bazen en bovenbazen in de organisatie min of meer in gijzeling worden gehouden!

De statische toestand die er op deze manier is ontstaan maakt "dienen" vrijwel onmogelijk. De liefde van God laat zich niet claimen! Maar zónder deze liefde zal het niet gaan! In Zijn werk lopen hoogmoedigen vast.

Groet,
BakEenEi
Less Is More
zefyr
Berichten: 509
Lid geworden op: ma 06 dec 2010, 19:00

valse tegenstelling cultiveren

Bericht door zefyr »

@BakEenEi

Terecht merkte je op, dat apostel Wosnitzka een bedenkelijke uitspraak heeft gedaan in relatie tot de valse tegenstelling christenheid versus islam in de Europese context. Alsof de kerken leeglopen als gevolg van de komst en presentie van miljoenen moslims naar Europa in de afgelopen decennia. Hij suggereert een (mono)causaal verband. Zeer kwalijk, misleidend en populistisch! Als apostel Wosnitzka een soortgelijke uitspraak had gedaan jegens de joden/Joden dan was het (nationale) huis in Duitsland te klein geweest. Thans is dit 'not done' in Duitsland, maar er blijven genoeg andere (imaginaire) vijandsbeelden over om te cultiveren in de NAK. Het scoort gemakkelijk bij angstige senioren in de voormalige DDR en het plaveit de weg om de gewijzigde koers acceptabel(er) te maken. Twee vliegen in een klap!
Plaats reactie